Episod 6 – Jedins återkomst

Orginaltitel: Return of the Jedi

Luke Skywalker och hans vänner befinner sig åter på ökenplaneten Tatooine, för att där rädda Han Solo ifrån maffiabossen Jabba the Hutts palats. Räddningsaktionen lyckas så småningom, och Luke återvänder till planeten Dagobah för att slutföra sin jediträning under mäster Yoda. Yoda berättar för Luke att han redan kan allt han behöver, och han erkänner också att Darth Vader verkligen är Lukes far.

Den ensamme Luke möts nu av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande. Obi-Wan berättar för Luke att han är rebellernas enda hopp tillsammans med sin syster som Luke hittills inte känt till – Prinsessan Leia.

Luke återvänder till rebellflottan och får tillsammans med sina vänner i uppdrag att bege sig till månen Endor för att förgöra en kraftgenerator som är nödvändig för att Rymdimperiets nya Dödsstjärna ska fungera. På Endor får rebellerna oväntad hjälp av det lilla björnlika folket ewokerna, och rebellerna lyckas till slut under ledning av Han Solo och Prinsessan Leia att förgöra generatorn.

Samtidigt ger sig Luke av mot Dödsstjärnan tillsammans med Darth Vader för deras slutgiltiga duell inför Rymdimperiets överhuvud – Kejsar Palpatine. Lukes mål är att omvända sin far till kraftens ljusa sida, medan Vaders mål är den direkta motsatsen – att vända Luke till den mörka sidan. Luke lyckas få Vader att inse sina sanna känslor, och han kastar ner kejsaren mot sin död i en avgrund.

Luke tar av masken på den döende Vader, och får för första gången se ansiktet på sin riktiga far – Anakin Skywalker. Anakin dör och Luke flyr från Dödsstjärnan, precis innan den exploderar efter att ha förgjorts av rebellernas rymdpiloter under ledning av Lando Calrissian. På Endor firar man rebellernas slutliga seger över Rymdimperiet, och Luke får syn på andarna av sina döda lärare Obi-Wan och Yoda – och bredvid dem står hans far Anakin.


  • Den tilltänkta titeln har alltid varit Return of the Jedi, men arbetsnamnet var Revenge of the Jedi. Fox började marknadsföra filmen under det namnet, och det trycktes ett fåtal planscher med det namnet innan Lucas lyckades stoppa dem. Dessutom lär Lucas ha tyckt att ordet ”Revenge” (sv. hämnd) inte passade ihop med jediriddarnas livsfilosofi – ”Jediriddare hämnas inte”.
  • Filmen hade svensk premiär 30 september 1983 på biograferna Rigoletto och Ri-tvåan i Stockholm.
  • Liksom de två övriga filmerna i den första Stjärnornas krig-trilogin hade denna nypremiär 1997 i en drygt tre minuter längre ”specialversion” med diverse tillagda specialeffekter. Till skillnad från de två tidigare filmerna ändrades dock inte den ursprungliga svenska titeln alls. Dock kallas den Episod VI: Jedins återkomst i öppningstextningen i den svenska DVD-boxen med specialversionerna av filmerna.
  • I september 2004 släpptes det ytterligare en förändrad version av Jedins återkomst, vilken dock inte har visats på biograferna. Skillnaden mot originalet och ”specialversionen” är bland annat att Sebastian Shaw, som spelar den avmaskerade Darth Vader, har bytts ut mot Hayden Christensen som Anakin Skywalkers ande i slutscenen.
  • Kronologiskt sett är den, ur historiens perspektiv, episod sex av sex i filmserien och är därmed uppföljare till Rymdimperiet slår tillbaka samt den sista delen av serien, då Mörkrets hämnd från 2005 blev den sista filmen som producerades. Men om man går efter produktionsordning så är den den tredje filmen som filmades av de sex filmerna i serien.