Episod 5 – Rymdimperiet slår tillbaka

Orginaltitel: The Empire Strikes Back

Rymdimperiets makt har åter stigit. Rebellerna har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens destination och inleder en markattack mot rebellerna. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med droiden R2-D2.

Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Årtusendefalken.

Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist – planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den otålmodige Luke, under tiden som Han Solo och Prinsessan Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör är Lando Calrissian, en gammal vän till Han Solo.

Men det visar sig att vänskapen inte alltid är att lita på, för Calrissian har angivit Solo och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst i ett block av karbonit, för att av Boba Fett föras till brottslingen Jabba the Hutt.

Luke Skywalker kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Darth Vader. De två möts i en ljussabelduell, i vilken Darth Vader bekänner att han är Lukes far. Luke som inte vill tro att det är sant, hoppar ner i avgrunden för att hellre dö än att bli Vaders bundsförvant – men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Årtusendefalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks.

Lando Calrissian och Chewbacca ger sig av i Årtusendefalken för att rädda Han Solo.


  • Filmen hade svensk premiär 15 augusti 1980 på biograferna Rigoletto (i 70 mm), Ri-tvåan och Ricardo i Stockholm.
  • Filmen nominerades till tre oscar. Den vann en för bästa ljud.
  • Filmen var vid premiären endast tillåten från 15 år, vilket orsakade stora problem för biografpersonalen med oförstående publik som försökte hänvisa till första filmens 11-årsgräns. I april 1982 får filmen nypremiär. Den har då begärts omcensurerad för att bli tillåten från 11 år vilket Statens biografbyrå går med på efter att ha klippt på åtta olika ställen med sammanlagt drygt sju minuter. Hösten 1995 släpps den på video i Sverige. Denna gång har den efter en tredje granskning av Statens biografbyrå fått en 11-årsgräns i originalversion utan klipp.
  • Då filmen i en drygt två minuter längre version fick nypremiär på biograferna 1997 var den omdöpt till Stjärnornas krig – Rymdimperiet slår tillbaka. Någon annan svensk titel har aldrig officiellt registrerats. Dock kallas den Episod V: Rymdimperiet slår tillbaka i öppningstextningen i den svenska DVD-boxen med specialversionerna av filmerna.
  • Vid släppet av originaltrilogin på DVD hösten 2004, hade filmen liksom de övriga i trilogin fått sig en uppdatering med rengjord bild och ljud samt en del nya tillägg och ändringar. En av förändringarna var att hologrammet med Kejsaren hade bytts ut mot ett nytt, där skådespelaren Ian McDiarmid gjorde om scenen. Ian är den skådespelare som spelar karaktären i de filmerna som följde denna film: Jedins återkomst, Det mörka hotet, Klonerna anfaller och Mörkrets hämnd.
  • Kronologiskt sett är den, ur historiens perspektiv, episod fem av sex i filmserien och är därmed uppföljare till Stjärnornas krig. Men om man går efter produktionsordning så är den den andra filmen som spelades in av de sex filmerna i serien.