Episod 4 – Stjärnornas Krig

Orginaltitel: A New Hope

Rymdimperiet styr galaxen med järnhand. Detta styre trotsas av motståndsgrupper, vars främsta syfte är att återupprätta republiken och skapa fred i galaxen. Denna kamp har dock utlöst ett galaktiskt inbördeskrig, som rasar mellan Rymdimperiet och rebellerna. En av rebellerna, Prinsessan Leia från planeten Alderaan, har tillfångatagits av Rymdimperiets mest fruktade man; Darth Vader.

Droiderna C-3PO och R2-D2 flyr från fångenskapen och når den ödsliga ökenplaneten Tatooine, där de hamnar i den unge bondpojken Luke Skywalkers ägo. R2-D2 är programmerad att ta kontakt med jediriddaren och generalen Obi-Wan Kenobi och överlämna ett meddelande. Luke och droiderna kommer senare i kontakt med den ökände eremiten Ben Kenobi, som visar sig vara just Obi-Wan.

Efter att Leias meddelande har spelats upp för dem beger sig Luke, Obi-Wan och droiderna till rymdhamnen Mos Eisley där de hyr piloten Han Solo. Tillsammans med Solos kollega, wookieen Chewbacca, beger de sig till Alderaan i Solos rymdskepp Årtusendefalken. Alderaan visar sig dock vara förintad av Rymdimperiet, och istället tillfångatas de och förs till Rymdimperiets hemliga rymdstation Dödsstjärnan.

Inuti Dödsstjärnan räddar de Prinsessan Leia, men Obi-Wan Kenobi dödas i en ljussabelduell mot sin gamle elev Darth Vader. Luke, Han Solo, Prinsessan Leia, Chewbacca och droiderna lyckas fly och når rebellernas nya bas. Därifrån startar rebellerna ett försök att förgöra Dödsstjärnan med sina små attackskepp. Luke lyckas med hjälp av kraften att få Dödsstjärnan att explodera; rebellerna har därmed vunnit sin första stora seger.


  • Filmen hade svensk premiär den 16 december 1977 på biograferna Rigoletto, Rival och Ri-tvåan i Stockholm.
  • Filmen nominerades till tio Oscar. Den vann sex, bästa scenografi, bästa kostym, bästa klippning, bästa filmmusik, bästa specialeffekter och bästa ljud.
  • Vid nypremiären 1997 var filmen omdöpt till Stjärnornas krig – Specialversionen och var fyra minuter längre. Någon annan svensk titel än Stjärnornas krig har dock aldrig officiellt registrerats, även om den kallas Episod IV: Nytt hopp i öppningstextningen i den svenska DVD-boxen med filmens specialversioner. Titeln var baserad på den nya engelska titeln filmen hade i USA när boxen släpptes: Star Wars IV: A New Hope.
  • Ur ett kronologiskt och historiskt perpektiv är filmen avsnitt fyra av sex i filmserien om Stjärnornas krig, vilket gör den till en uppföljare till Episod III från 2005. Går man efter produktionsordning är den dock den film som spelades in och släpptes först.
  • Detta är den första av fyra avsnitt i filmserien som George Lucas både har regisserat och skrivit manus till. De övriga filmerna är Star Wars: Episod I – Det mörka hotet, Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller och Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd. Till de övriga filmerna skrev han endast manuset.