Episod 3 – Mörkrets hämnd

Orginaltitel: Revenge of the Sith

Klonkriget rasar i galaxen. Republiken har kämpat hårt och tappert mot Greve Dooku (Christopher Lee) och hans arméer av stridsrobotar. Dock så drabbas man nu av en katastrof, då en flotta under ledning av General Grievous stormar republikens huvudplanet Coruscant och kidnappar överkansler Palpatine (Ian McDiarmid).

Samtidigt sänds jediriddarna Anakin Skywalker (Hayden Christensen) och Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) till striden för att undsätta den kidnappade kanslern. Jakten efter Palpatine leder till en slutgiltig strid med Greve Dooku, vilket slutar med att Anakin besegrar honom. På vägen från skeppet blir de fångade och förda till General Grievous. Lyckligtvis lyckas de att sätta fienden ur spel, men misslyckas att ta fast Grievous, som lyckas fly med en flyktkapsel undan skeppet, som störtar ner mot planeten. Äventyret slutar med att Anakin och Obi-Wan lyckas nödlanda det störtande skeppet på en av planetens landningsbanor.

Sedan följer en tid av inre oroligheter där den unge Jedin Anakin Skywalker slits mellan sina kollegor i orden och sin lojalitet till Palpatine, vilket gör honom allmänt förvirrad. Han tvingas av orden att spionera på kanslern då orden misstänker att något är fel, när han fortsätter roffa åt sig makt och befogenheter ju längre kriget får fortsätta. Samtidigt så lockas Anakin av Palpatine med löften om att kunna använda sin kraft att rädda liv, vilket förvrider honom ännu mer.

Det som får bägaren att rinna över äger rum i samband med Obi-Wans uppdrag att ta till fånga General Grievous i hans hemliga gömställe på planeten Utapau. När Obi-Wan har lyckats med sitt uppdrag, så upptäcker Anakin att Palpatine egentligen är sithlorden Darth Sidious, som orden har letat efter under de senaste åren. Han stormar iväg och berättar allt för Mace Windu (Samuel L. Jackson) som i sin tur samlar ihop en liten grupp jedimästare för att konfrontera Palpatine. Men förförd och lockad av löften om hemliga krafter så rusar Anakin iväg för att stoppa Windu ifrån att döda Palpatine. Slutligen så väljer Anakin att rädda kanslern, och har slutligen valt sida, den mörka sidan. Av Darth Sidious så får då Anakin sitt nya namn: Darth Vader

Sithlorderna sätter sedan sin hämnd i verket genom att utrota samtliga jediriddare. Endast Yoda, Obi-Wan och ett fåtal andra jedi överlever den våldsamma attacken mot jeditemplet eller från klonsoldaternas förrädiska eldräder. Till slut måste de ensamma finna och förgöra Sitherna, en jakt som leder till att Anakin och Obi-Wan möts i en kamp som kommer att avgöra framtiden för hela galaxen.

I slutet av filmen besegras Anakin av Obi-Wan, som senare lämnade honom för att dö på platsen för deras strid. Tack vare Palpatine kunde hans liv räddas genom att ersätta förlorade kroppsdelar med mekaniska proteser. Han tvingades därmed bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att kunna överleva.

Samtidigt föder Padmé Amidala (Natalie Portman) deras barn, tvillingarna Luke och Leia, för att sedan avlida med ett brustet hjärta. Obi-Wan och Yoda beslutar sedan att barnen borde gömmas från sitherna. Sedan beslutar de att gå i exil, där Obi-Wan åker till Tatooine och överlämnar Luke till sina släktingar, samtidigt som Bail Organa (Jimmy Smits) tar med sig Leia till Alderaan och adopterar henne.

Där efter börjar en mörk period, där den onda sidan äntligen har segrat, med ett nytt imperiskt styre som har börjat styra galaxen med järnhand. Men än finns det hopp för det goda, när tvillingsolarna går ner i mörker över Tatooine.