Episod 2 – Klonerna anfaller

Orginaltitel: Attack of the Clones

Jediriddaren Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och hans unge lärling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) skickas i fredligt syfte till planeten Naboo som ockuperas av den giriga Handelsfederationens styrkor.

De finner att förhandling inte är att tänka på och flyr därför till planetens yta för att söka hjälp. De passerar genom havsfolket gunganerna och plockar upp en förvisad gungan vid namn Jar Jar Binks. De tre tar sig sedan till Naboos huvudstad, som regeras av den unga Drottning Amidala (Natalie Portman). Amidala och hennes närmaste folk flyr tillsammans med jediriddarna till den avlägsna ökenplaneten Tatooine. Där stannar de för att försöka reparera sitt rymdskepp.

Istället finner de en nioårig pojke som heter Anakin Skywalker (Jake Lloyd). Anakin visar sig vara ytterst stark i kraften och därför försöker han hjälpa drottningen genom att tävla i ett så kallad podrace. Han vinner tävlingen och drottningen får de pengar som behövs för att skeppet ska kunna repareras. Qui-Gon Jinn bestämmer sig för att ta med sig Anakin till galaxens huvudplanet Coruscant – för att där testa hans färdigheter för att bli jediriddare.

De hinner dock inte lämna Tatooine förrän Qui-Gon möts av den mörke Sithlorden Darth Maul, jediernas ärkefiende, som man hittills trott varit utdöd. Darth Maul visar sig vara en svår match, men Qui-Gon klarar sig och hans följe flyr.

På Coruscant testas Anakin i jeditemplet, men jedimästarna med Yoda i spetsen vill inte att han ska tränas. Drottning Amidala är inte nöjd med hur Naboos Senator Palpatine och den galaktiska republikens senat behandlar frågan om ockupationen av Naboo, och därför bestämmer hon sig för att återvända till sin hemplanet.

På Naboo försöker man återta huvudstaden, och man inleder ett rymdskeppsslag samtidigt som drottningen (som i själva verket visat sig vara utklädd som dubbelgångaren Padmé för att inte avslöja sin identitet) tar sig in i det kungliga slottet tillsammans med sin trupp. Qui-Gon och Obi-Wan Kenobi möter återigen Darth Maul i en snabb duell, i vilken Qui-Gon dödas.

Obi-Wan visar då sina jedi-färdigheter och dödar Darth Maul. Naboo har återtagits, och Obi-Wan får titeln jediriddare samtidigt som han insisterar på att få träna Anakin, eftersom det var Qui-Gons sista önskan. Hans önskan infrias och man firar Naboos fred med en färgstark festival.