Star Wars: The Force Unleashed

Kent 23 juli, 2010 13:15 0

Star Wars: The Force Unleashed utspelar sig någonstans mellan filmseriens tredje och fjärde episod. Kriget mellan imperiet och Rebellerna är i full gång och de sista Jedi-krigarna jagas av flera av imperiets lönnmördare. Du är en av dessa. Som hemlig ”Adopterad” lärling till Darth Vader har du i uppdrag att jaga och utplåna samtliga Jedi-krigare.

Allt i hopp om att en dag utkräva hämnd mot kejsaren i en kupp att störta imperiet med din mästare Vader vid din sida. Eftersom Star Wars: The Force Unleashed utspelar sig innan ursprungstrilogin har Imperiet inte hunnit ta kontroll överallt. Flera kända platser är därför lite annorlunda än man är van vid och man får bland annat se Darth Vaders enorma rymdskepp Executor vara halvfärdigbyggt och tas i bruk ute i rymden. Dessutom får man under spelets gång närmare se hur rebellarmén bildas.

Givetvis går så klart inte allting riktigt som planerat. Skillnaden från vad grundhandlingen ger sken av är man inte rakt igenom ond i Star Wars: The Force Unleashed. Utan att avslöja så mycket kan det sägas att handlingen tar några oanade vändningar innan man står i slutstriden och ett beslut. Beslutet är dock ett av väldigt få, och friheten i Star Wars: The Force Unleashed är inte i närheten av den i Knights of the Old Republic. Istället handlar det om rättfram action i hack and slash genom ytterst linjära banor på klassisk maner. Användandet av kraften gör hela skillnaden, och de förmågor som den för med sig. Där Star Wars: The Force Unleashed verkligen glänser är när man väl har tagit sig en bit in och kunnat utveckla sina krafter genom att varsamt placera ut de poäng man samlar under banornas gång på de olika egenskaperna. Alla attacker köper man på sig i takt med att man går upp i nivå och störs du exempelvis av lasersvärdsskott kan man enkelt se till att Starkiller viftar undan dem automatiskt på bästa Star Wars-manér helt automatiskt genom att välja just den uppgraderingen. Det är inga problem att utföra otroliga attacker som att knuffa iväg hela trupper av fiender, plocka upp dem och slunga dem mot sitt öde, skjuta blixtar ur händerna och slita banorna man spelar i stycken. Det stora nöjet ligger i att utöva allt detta kaos mot dina motståndare och se hur de reagerar. När stormtroopers desperat försöker hålla kvar i sina vänner eller räcken för att inte bli iväg slungade. Man blir verkligen mäktig av den ypperliga fysiken och de stora variationsmöjligheterna, genom att kombinera de olika krafterna, ger en föränderlig spelupplevelse som i sina bästa stunder är helt makalös.

Star Wars: Force Unleashed gör mycket fel, men blir ändå rätt. Den grymma inramningen gör att man kan se mellan fingrarna för alla problem, i alla fall ett tag. Det märks tyvärr tydligt att utvecklingsteamet var i upplösning, och numera är splittrat, då många av missarna kunde ha fixats till om spelet hade fått stå kvar i ugnen ett litet tag till. Trots det är spelet ett måste för alla Star Wars-fans.

Betyget blir Fyra ljussablar av Fem.

Artikeln har visats 3 593 ggr.